Archieven

Vergeetachtigheid of dementie? Doe hier de geheugentest

Loopt u weleens naar de badkamer om iets te pakken en vergeet u bij aankomst wat u ging doen? Of heeft u de laatste tijd moeite met het vinden van de juiste woorden of op het komen van namen? Dan is de kans groot dat dit komt door vergeetachtigheid, iets wat bij het ouder worden hoort. Groeiende geheugenproblemen kunnen ook een teken zijn van dementie. Twijfelt u? Doe dan de geheugentest.

Vergeetachtigheid, op welke leeftijd dan ook, is meestal een normaal verschijnsel. Toch is het van belang om aan de bel te trekken als u zich zorgen maakt. De geheugentest van Alzheimer Nederland biedt u een goed begin als u antwoord zoekt op uw vragen.

De geheugentest
In de test worden 25 herkenbare voorbeelden weergeven. Op een schaal van ‘nooit’ tot ‘zeer vaak’ geeft u per voorbeeld aan in hoeverre het op u van toepassing is. De uitslag van de test krijgt u aan het einde te zien. Hoe lager uw score hoe beter! U krijgt hooguit het advies om de uitslag te bewaren. Bij een hoge score is het advies om uw huisarts te benaderen. De huisarts is de eerste persoon die u op weg kan helpen.

Wilt u de geheugentest liever op papier doen? Hier kunt u de gratis brochure ‘Is het dementie?’ aanvragen. In de brochure leest u meer over signalen die op dementie kunnen wijzen.

Vergeetachtigheid of dementie
Het is normaal dat hoe ouder u wordt, hoe langzamer uw geheugen werkt en hoe vaker u iets vergeet. Bij dementie dementie is er sprake van meerdere symptomen dan alleen geheugenproblemen. Als u weinig onthoudt, maar gewoon nog boodschappen doet, uw geldzaken goed op orde heeft en zonder moeite reist met het openbaar vervoer, is de kans klein dat er sprake is van dementie. In dit artikel kunt u meer lezen over de verschillen tussen vergeetachtigheid of dementie.

Bron: Dementie.nl

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe