Archieven

Voelt u zich weleens eenzaam? Dit kunt u ertegen doen.

Oud of jong. Man of vrouw. Iedereen kan zich eenzaam voelen. Iedereen gaat op een eigen manier met eenzaamheid om. Om eenzaamheid tegen te gaan zijn er een aantal dingen die u zélf kunt doen. Dit kan met hulp van uw naasten, maar ook met de hulp van diverse organisaties. Wij lichten een aantal manieren voor u uit.

Begin bij uzelf
Het bestrijden van eenzaamheid begint met het vragen van hulp. Veel mensen zijn bereid anderen te helpen. Vraag bijvoorbeeld eens aan familie of ze iets vaker langs willen komen. Zijn er vriendschappen die in de loop der tijd verwaterd zijn? Neem contact op om eens bij te praten.

Voor eenzaamheid kunt u ook een gesprek aangaan met uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar de juiste organisatie die u kan helpen. In veel gemeenten worden er activiteiten georganiseerd waardoor u in contact komt met anderen. Een overzicht van activiteiten vindt u bijvoorbeeld op eenzaam.nl. En kent u Aafje Gezellig op stap al? Zij organiseren iedere week leuke uitstapjes speciaal voor ouderen.

Heeft u er al eens aan gedacht om vrijwilligerswerk te gaan doen. Dit kan bijvoorbeeld bij een sportclub, een bewonersvereniging, maar ook bij Aafje Gezellig op stap als chauffeur of begeleider. Door aan de slag te gaan als vrijwilliger slaat u twee vliegen in een klap; u helpt uzelf maar ook een ander!

Hulp via de digitale of telefonische weg
Als u niet graag naar buiten gaat om contacten te leggen kunt u ook overwegen om dit telefonisch te doen of via de computer.

Een voorbeeld van een telefonische hulplijn is de Luisterlijn. Deze kunt u 24 uur per dag bereiken. Iemand staat u te woord voor een vertrouwelijk gesprek of om u informatie te geven. U kunt de luisterlijn bereiken op 088 07 67 000. De luisterlijn heeft ook een website waarop u kunt chatten met een vrijwilliger.

Een andere mogelijkheid is de Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds. Deze telefoonlijn is speciaal voor ouderen. Het fijne van de Zilverlijn is dat u niet hoeft te bellen maar dat u wordt gebeld op een vast tijdstip op een vaste dag. U dient zich wel eerst aan te melden. Het telefoonnummer van de Zilverlijn is 0800 1325.

Ben u plotseling eenzaam geworden omdat u een dierbare bent verloren? Dan heeft u er misschien behoefte aan om hier met iemand over te praten. Dit kan via de organisatie Praten over verlies, indien gewenst anoniem. Dagelijks zijn zij via een chat bereikbaar tussen 16.00 uur en 22.00 uur.

Bron: Rijksoverheid

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
 • I van staveren
  6 oktober 2021 op 14:22

  Praten over verlies is dat ook via de luisterlijn tussen 16.00 en 22.00 of via de zilverlijn

  • tamaravanrietschoten
   7 oktober 2021 op 14:53

   Beste mevrouw van Staveren,
   De organisatie Praten over Verlies is dagelijks bereikbaar via de chat.
   Indien u liever telefonisch contact heeft dan kunt u bellen met de Luisterlijn (088 07 67 000) of de Zilverlijn (0800 1325).

Voeg een reactie toe