Archieven

Voorkom een herfstdip met deze tips

Voorkom een herfstdip met deze tips

De dagen worden korter en het weer somberder, waardoor de kans groot is dat veel mensen de komende maanden last krijgen van de zogenaamde herfstdip. Merkt u dat uw humeur verslechtert en dat u daardoor minder goed functioneert? Wij geven u een aantal tips om deze seizoensgebonden dip te voorkomen!

1. Voldoende daglicht
Het menselijke lichaam heeft natuurlijk daglicht nodig om cortisol aan te maken. Dit is het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. In de herfst zakt de hoeveelheid van dit broodnodige daglicht. Maar door een dagelijkse wandeling te maken kunt u dit verlies compenseren.

2. Winterkost
In de herfst- en winter ruilen we salades en fruit in voor stampotten, stoofpotten en wild. Het is makkelijker voor uw lichaam om cortisol aan te maken, als u veel dierlijke proteïnen eet.

3. Goede nachtrust
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw slaapkamer volledig donker is. Uw lichaam kan hierdoor ’s nachts voldoende melatonine aanmaken.

Probeer de laatste twee uur voor u naar bed gaat niks meer te eten of te drinken. Anders zet u uw spijsverteringsstelsel aan het werk, waardoor u energie nodig heeft. En we kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar zorg voor acht uur slaap!

4. Blijf bewegen
Tijdens de herfstdagen heeft u waarschijnlijk meer de neiging om binnen te blijven, terwijl u juist in beweging moet blijven. Door het stilzitten hopen afvalstoffen zich op en dat zorgt ervoor dat u moe wordt. Maak een wandeling in het bos of kies een leuke fietsroute uit en trakteer uzelf erna op een lekkere warme chocomelk!

5. Gezonde voeding
Koekjes, snoepjes, frisdranken en gebak zorgen maar heel even voor een energieboost, maar erna voelt u zich vermoeider dan voorheen. Heeft u toch behoefte aan suikers? Ruil dan de geraffineerde suikers in voor een stuk fruit.

6. Regelmaat
Het is belangrijk om regelmatig te eten en te slapen om uw energieniveau op peil te houden, zodat uw stofwisseling ook in evenwicht blijft.

7. Vitamine D
Ons lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit onze voeding op te nemen. Het is dus belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht, maar u kunt het ook uit bepaalde voedingsmiddelen halen, zoals vette vis, vlees en eieren. Ook wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe