Archieven

Voorkom lekkages in uw huis

Heeft u het wel eens meegemaakt, een lekkage in huis? Zo’n lekkage kan heel vervelend zijn. Het water vindt immers zijn weg altijd wel na een breuk of scheur in de waterleiding. En waterschade kan al snel in de kosten lopen. Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop u lekkages – en dus onvoorziene kosten – kunt voorkomen. 

Op het moment dat u een lekkage ontdekt, bent u eigenlijk al te laat. Want dat betekent immers dat het water vanaf het lek door een muur, de vloer of het plafond heen komt. Dat kan schadelijk zijn voor het huis zelf, de vloeren en uw spullen. Daarnaast kunnen op de lekkageplekken ongezonde schimmels ontstaan. Wat kunt u doen om dit soort vervelende dingen te voorkomen?

Lekkage door klussen in huis
Soms ontstaan er lekkages door het klussen in huis. Zo kan het gebeuren dat u niet alleen een gat boort in een muur of in de vloer, maar óók in de leidingen, zoals de afvoerleiding van de wc, badkamer of de waterleiding. Daarom is het belangrijk om voordat u een boor in de hand neemt, eerst checkt hoe die leidingen lopen, zodat u zeker weet dat u geen leiding doorboort.

Lekkage in de ‘waterverdeel-punten’
In huis komt al het water via één leiding naar binnen, waarna het verdeeld wordt over meerdere leidingen (keuken, toilet, badkamer). Deze verdeelpunten zijn lekkage-gevoelig. Daarom adviseren we om die punten minimaal eens in de twee tot drie jaar te laten inspecteren door een loodgieter. U kunt daarvoor terecht bij Met hulp van Aafje. Wij werken samen met bijvoorbeeld De Woningwachter die u graag komen helpen hierbij.

Lekkage door verstopte dakgoten of andere dak-problemen
Ook een verstopte dakgoot kan lekkages in huis veroorzaken. Daarnaast kan de dakgoot te zwaar worden, waardoor de beugels van de dakgoot het kunnen begeven. Leeg daarom de dakgoot bij voorkeur meerdere keren per jaar. Maar ook schade aan het dak zelf kan een lekkage veroorzaken. Inspecteer daarom het dak minimaal één keer per jaar jaarlijks op scheuren, naden en losse dak-onderdelen. Denk ook aan overhangende boomtakken op het dak.

Extra tips

•    Gebruik een speciaal afvoer-zeefje in de gootstenen. Zo voorkomt u dat er grotere stukken in de afvoer terechtkomen die een verstopping kunnen veroorzaken.

•    Zorg dat u weet waar de hoofdkraan is. Als u een lekkage bij u in huis ontdekt, dan kunt u de hoofdkraan meteen dichtdraaien en dicht laten totdat het probleem is verholpen. Zo voorkomt u ernstige waterschade.

•    Vang bij een lekkage waar mogelijk het vocht op (in emmers, pannen, etc.).

•    Vermoed u een lek, schrijf dan de waterstand op voordat u gaat slapen. Check voordat u weer water gebruikt, of de stand nog hetzelfde is. Is die verhoogd, dan is de kans dat er een lekkage in uw huis zit, erg groot.

•    Kitnaden in de badkamer kunnen verouderen en op een gegeven moment water doorlaten. Ook dat kan uitmonden in een lekkage. Check daarom ook regelmatig uw kitnaden (ook van het doucheputje!) en kit ze opnieuw als dat nodig is. Hetzelfde geldt voor de voegen in de badkamer en keuken. Ook die kunnen ‘waterdoorlatend’ worden.

•    Voorkom lekkages door vorst. Vaak ontstaan lekkages in of na de winter. Dat komt doordat leidingen bevriezen, weer ontdooien en zo kapot kunnen knappen. Sluit daarom de leidingen die niet gebruikt worden en de buitenkraan in de winter af. Laat de leidingen wel eerst leeg lopen, zodat er geen water meer in zit. Zet daarnaast bij vrieskou elke radiator in huis een klein stukje open om bevriezing te voorkomen.

•    Heeft u een oud huis, laat dan de leidingen minimaal elke twee jaar even inspecteren. Zo krijgen versleten leidingen geen kans krijgen om grote problemen in uw huis te veroorzaken. Maak daarvoor gerust een afspraak bij De Woningwachter. Dan wordt u snel geholpen.

•    Heeft u een lekkage? Maak foto’s van de schade voor uw verzekeraar. Als de lekkage niet door uw schuld is ontstaan, kan het zijn dat uw verzekeraar de kosten geheel of gedeeltelijk vergoedt.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe