Archieven

Kom veilig de winter door

Het is nu echt winter in Nederland. De straten zijn bedekt met een dikke laag sneeuw en de temperatuur zakt deze week onder de -10 graden. Voor velen betekent de sneeuw een hoop pret en plezier, maar voor senioren zorgen deze weersomstandigheden voor een hoop gevaarlijke situaties. De gladheid en de zeer lage temperaturen leiden vaak tot botbreuken, maar ook een griepje heeft u zo te pakken. Wij geven u een aantal tips om deze winterse periode goed door te komen.

Blijf in beweging
De meeste ongevallen gebeuren door gladde stoepjes en paden. Wanneer u lichamelijk sterk bent en actief blijft, behoudt u uw spierkracht en coördinatie. Blijf daarom in beweging heel het jaar door en doe thuis de oefeningen die u kan. In dit eerder geplaatste artikel hebben wij een aantal thuis oefeningen uitgelegd.

Zorg voor goede schoenen
Als u naar buiten gaat wanneer het glad is, dan is het belangrijk om stevige schoenen aan te doen. Veilige schoenen hebben een anti-slip op de zolen, geen hakken en ondersteunen de enkels goed. Als u een wandelstok gebruikt tijdens het lopen is het verstandig als deze een rubberen dop heeft. En zodra u weer binnen bent raden wij aan om meteen uw schoenen uit te doen, omdat de sneeuw gaat plakken aan de onderkant van uw schoenen en u zo makkelijker uitglijdt.

Kleed u warm aan
Draag dikke warme sokken, een warme gevoerde jas, een muts, sjaal en handschoenen. Probeer daarbij ook uw gezicht zo veel mogelijk te bedekken.

Voorkom een winter dip
In de winter zijn de dagen korter en ook donkerder. Dit kan heel gezellig zijn, maar zorgt bij veel mensen ook voor een neerslachtig gevoel. Veel senioren voelen zich eenzaam. Blijf daarom zo veel mogelijk in contact met uw dierbaren door iedere dag even te bellen. Of schrijf u in voor de Zilverlijn of Schrijfmaatje van Het Nationaal Ouderenfonds.

Let op uw voeding
In deze donkere dagen is het belangrijk om gezond te eten en veel vitamines binnen te krijgen. Vooral vitamine D is in de winter belangrijk. Hier kunt u lezen welke vitamines van belang zijn en hoe u deze binnen krijgt.

Pas op koolmonoxide
Misschien is het niet het eerste waar u aan denkt, maar koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Dit gas ziet u niet, hoort u niet en proeft u niet. Een open haard of een gaskachel kan al koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Ventileer uw huis goed en zorg dat u altijd een goed werkende koolmonoxidemelder in huis hebt.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe