Archieven

Wat als u door een ziekte of beperking geen mondkapje kunt dragen?

Wat als u door een ziekte of beperking geen mondkapje kunt dragen?

Vanaf 1 december 2020 is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Veel mensen vinden het vervelend om een mondkapje te dragen, maar voor mensen met bepaalde aandoeningen al helemaal. Denk hierbij aan iemand met een longaandoening.

Wij vertellen u wie uitgezonderd is van de plicht om een mondkapje te dragen en hoe dit aangetoond kan worden.
– Mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Dit kan bijvoorbeeld een aandoening in hun gezicht zijn;
– Als mensen door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid, zoals mensen met een longaandoening;
– Begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen;
– Mensen die ontregeld raken als ze een mondkapje dragen. Dit kan een verstandelijke beperking zijn of een psychische aandoening.

Valt u hieronder? Dan is het belangrijk dat u het kunt aantonen als de politie, boa’s, personeel van een winkel of een medewerker van een OV-bedrijf vragen om bewijs. U bent niet verplicht om medische gegevens te laten zien, maar bijvoorbeeld door een hulpmiddel, medicatie of een briefje van uw arts te tonen.Ook is er een kaartje die u kunt aantonen. Dit kaartje wordt door zorgaanbieders en cliëntenorganisaties verspreid. U kunt dit kaartje zelf uitprinten.

Als u niet kunt bewijzen dat u niet verplicht bent om een mondkapje te dragen, mogen winkeliers u bijvoorbeeld weigeren. U kunt geen boete krijgen van een winkelier. Alleen handhavers kunnen die uitdelen.

Hoe zit het met een spatscherm?
Een spatscherm bedekt de neus en mond niet volledig, waardoor het geen wettelijk alternatief voor een mondkapje is. Maar kunt u door een van de bovenstaande redenen geen mondmasker dragen, dan mag u wel kiezen voor een spatscherm. Handhavers zullen u dan ook niet snel om bewijs vragen. U laat namelijk zien dat u toch uw eigen gezondheid en die van anderen in het oog wil houden.

Bron: Rijksoverheid 

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe