Archieven

Wat betekent ouder worden voor uw ogen?

Het gezegde luidt: ‘ouder worden komt met gebreken’. Het haar wordt grijs, er verschijnen wat rimpels hier en daar en het bewegen gaat u wat minder goed af dan toen u 20 was. Maar met ouder worden neemt ook het risico op zichtproblemen toe. Wij beschrijven een aantal voorbeelden van oogklachten- en aandoeningen die vaak toenemen met de leeftijd.

Oogklachten
Veel mensen die ouder worden hebben te maken met de volgende zichtproblemen:
– Moeite met lezen;
– Slecht inschatten van diepte;
– Kleurenblindheid;
– Nachtblindheid;
– Problemen tijdens het lezen van verkeersborden.

Oogaandoeningen
Daarbij zijn er ook oogaandoeningen waar mensen op leeftijd meer last van hebben dan jongeren. Ouderdomsverziendheid is er daar een van, ook wel presbyopie genoemd. Deze aandoening houdt in dat het zich waziger wordt bij een bepaalde afstand, meestal is dit van dichtbij zoals een menukaart. Daarnaast zijn droge ogen ook een veelgehoorde klacht onder ouderen. Om dit tegen te gaan kunt u oogdruppels gebruiken.

Staar en leeftijdsgebonden maculadegeneratie
Staar is een ander probleem dat vooral onder ouderen een veelgehoord probleem is. Bij staar worden troebele vlekken op de ooglens gevormd wat het zien moeilijker maakt. Meestal is er een operatie nodig om dit op te lossen. Een van de meest bekende klachten onder oudere mensen is leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Omdat het centrale deel van het netvlies bij deze aandoening aftakelt, gaat het zicht geleidelijk aan verloren. Behandeling van deze aandoening is gericht op vertraging van dit proces.

Jaarlijkse controle
Het is belangrijk om minimaal een keer per jaar een controle door de opticien uit te laten voeren. Zeker omdat het risico op oogaandoeningen toeneemt naarmate u ouder wordt. Via Met hulp van Aafje heeft u keuze uit meerdere opticiens om die controle aan huis uit te laten voeren. Deze keuze maakt u hier.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe