Archieven

Wat is Wmo? 

De Wmo, oftewel de Wet maatschappelijke ondersteuning is er voor u als u hulp nodig heeft om thuis te blijven wonen. Ook is de Wmo bedoeld voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen deelnemen aan de samenleving en ter ondersteuning van mantelzorgers. Uw gemeente is dan verplicht om hulp aan te bieden. Zij kijken samen met uw partner of mantelzorger(s) wat voor hulp u nodig heeft en hoe zij eventueel een steentje kunnen bijdragen.

Ondersteuning

De Wmo biedt twee soorten ondersteuning aan, namelijk een algemene voorziening en een maatwerkvoorziening. Een algemene voorziening is voor iedereen. Denk hierbij aan de boodschappenbus, een koffieochtend in het buurthuis, of vervoer voor iedereen van 75 jaar of ouder. Een maatwerkvoorziening is gericht op één persoon. Om een duidelijk beeld te schetsen leggen we de twee voorzieningen hieronder verder uit.

Maatwerkvoorzieningen

– Huishoudelijke hulp: iemand die uw huis kan schoonmaken, de bedden kan opmaken, de ramen kan zemen of de was doen. Let wel op dat bij sommige gemeenten de huishoudelijke hulp onder een algemene voorziening valt. Heeft u behoefte aan huishoudelijke ondersteuning klik dat hier
– Een Wmo-vervoerspas: hiermee kunt u gebruik maken van het Wmo-vervoer in uw gemeente. Ook kunt u hiermee vervoer voor langere afstanden regelen bij Valys.
– Individuele begeleiding: heeft u hulp nodig bij administratieve zaken of boodschappen doen? De gemeente regelt iemand voor u die hierbij kan helpen.
– Dagbesteding op maat: bij een dagopvang kunt u uw dag op een actieve manier doorbrengen. Dit kan zowel bij een zorginstelling als het wijkcentrum zijn.
– Aanpassingen in uw woning.
– Hulpmiddelen: een rolstoel of een scootmobiel krijgt u alleen via de Wmo als u deze een langere tijd nodig heeft. Als het voor kortere duur is kunt u contact nemen met een thuiszorgwinkel of uw zorgverzekeraar.
– Respijtzorg: om u als mantelzorger een adempauze te geven, kunnen beroepskrachten en vrijwilligers tijdelijk de zorg overnemen. Dit kan in een opvang buitenshuis zijn, zoals een verblijf in een zorghotel of logeerhuis, maar natuurlijk ook in eigen huis.
– Ondersteuning mantelzorgers: het is belangrijk om als mantelzorger te onthouden dat u er niet alleen voor staat. Er zijn professionals die u kunnen ondersteunen en de gemeente is verplicht om u bij te staan.

Algemene voorzieningen

Een algemene voorziening is voor iedereen vrij toegankelijk. De gemeente vraagt hier wel een vaste bijdrage voor van €19,00 per maand. Dit bedrag geldt trouwens ook voor de maatwerkvoorzieningen. Een aantal voorbeelden van algemene voorzieningen zijn een boodschappendienst en een algemene ontmoetingsruimte. Niet iedere gemeente biedt dezelfde diensten aan. Vraag bij een Wmo-loket bij u in de buurt wat ze voor u kunnen betekenen en wat voor diensten ze leveren. 

Zorg in natura en persoonsgebonden budget

Er zijn twee manieren om de ondersteuning te regelen, namelijk ‘zorg in natura’ en met een persoonsgebonden budget. Bij ‘zorg in natura’ ontvangt u de zorg via de gemeente en de organisatie waarmee de gemeente mee samenwerkt. Zij bepalen dan bijvoorbeeld wat voor hulp u krijgt.Bij een persoonsgebonden budget koop u uw ondersteuning zelf. U kunt dan bijvoorbeeld een andere scootmobiel aanschaffen dan de standaardmodellen van de gemeente.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe