Archieven

Wat komt er allemaal kijken bij een mantelzorgwoning?

Als u mantelzorger bent heeft u er misschien al eens over nagedacht om dichtbij degene te wonen voor wie u zorgt. Bijvoorbeeld in de vorm van een mantelzorgwoning. Er is veel keuze als het om mantelzorgwoningen gaat. Kiest u voor klein of groot? Een zelfstandige woning of een aanbouw? Een luxe optie of wat eenvoudiger? Wij nemen het een en ander met u door.

Wat is precies een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is bedoeld is voor mensen die zorg nodig hebben. De woning bevindt zich op hetzelfde terrein van de mantelzorger. Dit is voor veel mantelzorgers ideaal omdat er geen reisafstand meer afgelegd hoeft te worden. De mantelzorgwoning kan vrijstaand zijn, maar ook een aanbouw of een verbouwde garage kan beschouwd worden als mantelzorgwoning. In de mantelzorgwoning is een woonkamer, slaapkamer, keuken en badruimte aanwezig.

De nadelen van een mantelzorgwoning
Bij een mantelzorgwoning wonen mantelzorger en zorgbehoevende zeer dicht bij elkaar waardoor het gevoel van privacy een stuk minder is. Daarbij kan een mantelzorger ook het gevoel hebben meer tijd en aandacht te moeten besteden aan de zorgbehoevende dan wanneer deze niet zo dichtbij zou wonen. Als u aan een mantelzorgwoning begint is het goed om na te denken wat u doet als de zorgbehoefte steeds groter wordt.

Is er een vergunning nodig voor een mantelzorgwoning?
U heeft voor een mantelzorgwoning geen vergunning nodig. De woning moet wel voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit. Daarbij vragen de meeste gemeenten een bewijs dat er zorg nodig is, zoals een doktersverklaring of een zorgindicatie.

Financiële gevolgen van een mantelzorgwoning
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning. De mantelzorgwoning heeft dus ook een eigen huisnummer. Op deze manier behoudt de mantelzorger en de zorgbehoevende het recht op toeslagen en uitkeringen. Een eigen huisnummer heeft het nadeel dat de energieaansluiting niet gedeeld kan worden en zowel de mantelzorger als de zorgvrager de gemeentelijke heffingen moet betalen. Als de mantelzorgwoning geen woning op zichzelf is en geen eigen huisnummer heeft vormt u samen één huishouden wat gevolgen heeft voor toeslagen en uitkeringen. Het is goed om dit van tevoren uit te zoeken.

Bron: ikwoonleefzorg.nl

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe