Archieven

Wat voor effect heeft muziek op het brein?

Wist u dat muziek een aantoonbaar positief effect heeft op het brein? Of u nu muziek maakt of er alleen naar luistert. Muziek kan stress verminderen, de stemming verbeteren en zelfs helpen bij dementie.

Het luisteren en zelfs maken van muziek, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Tot op hoge leeftijd maakt het herinneringen los. Dit is ook het geval bij mensen met dementie. Daarnaast zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.

Dankzij de positieve effecten van muziek wordt het steeds vaker ingezet als behandeling tegen depressie en slapeloosheid. Er is uit meerdere onderzoeken gebleken dat het luisteren naar muziek een positief effect heeft op de stemming, maar ook op de cognitieve vermogens van mensen met dementie.

Wat kunt u doen?
Leer een muziekinstrument bespelen. Als u wat ouder bent, kan het wat uitdagend zijn, maar het is op elke leeftijd aan te leren. Daarnaast gaat het er vooral om dat u er plezier in heeft. Naast het bespelen van een instrument kunt u ook naar muziek luisteren voor een ontspanningsmoment, om in slaap te vallen of gewoon omdat u ervan geniet.

Bron: Hersenstichting

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe