Archieven

Week van de Jonge Mantelzorger

Wist u dat een op de vijf jongeren opgroeit met een ziek gezinslid? Zij zorgen voor en maken zich zorgen om. Hierdoor kunnen zij last hebben van stress, piekeren of sombere gevoelens. Maar ook vermoeidheid, slaapproblemen of lichamelijke klachten zijn veel voorkomende symptomen. Daarom wordt er in de week van 1 tot en met 7 juni landelijk aandacht gevraagd voor deze jongeren. Door heel het land worden activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers, maar ook voor professionals die met deze doelgroep te maken hebben.

Het thema van dit jaar is Niet te missen! De campagne Niet te missen laat zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van kinderen en jongeren. Het doel van deze campagne is om meer bewustwording, herkenning en erkenning te creëren.

Wie zijn jonge mantelzorgers?
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren onder de 25 jaar. Zij groeien op met een ziek of gehandicapt familielid, iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en-/of andere ondersteuningsbehoeften. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur.

Zij hebben bijvoorbeeld extra taken in het huishouden en helpen mee in de fysieke zorg. Hierdoor maken jonge mantelzorgers in vergelijking met leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie zich vaker meer zorgen. Vaak zorgen zij hierdoor minder goed voor zichzelf, waardoor ze zoals eerder aangegeven te maken krijgen met verschillende mentale en fysieke klachten.

Wat kunt u doen?
Als ouder, omgeving, gemeente, onderwijsinstelling, zorg-/welzijnsinstelling of landelijke overheid kunt u verschillende dingen doen om jonge mantelzorgers te helpen of te ondersteunen. Klik hier en kijk hoe u een bijdrage kunt leveren.

Het betekent natuurlijk niet dat er alleen vervelende kanten aan zitten. De jonge mantelzorgers vinden het ook prettig dat ze iets kunnen betekenen voor hun naaste(n). Ze ontwikkelen daardoor mooie eigenschappen, zoals het goed kunnen inleven in anderen.

Bron: Week van de Jonge Mantelzorger, JMZ Pro

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe