Archieven

Wees met snoeien niet te terughoudend

Met hulp van Aafje werkt voor het tuinonderhoud samen met De Woningwachter. Zij hebben speciaal voor u een snoeikalender gemaakt. Deze vindt u hier.

De eerste maanden van het jaar zijn uiterst geschikt voor het grote snoeiwerk. Doordat er nu geen bladeren in de weg zitten, is de takkenstructuur goed te zien. “Wees met snoeien niet te terughoudend”, adviseert hovenier Sven van De Woningwachter daarbij.

Verheugt u zich ook al op de periode dat we weer lekker in de tuin zitten en genieten van de lentezon en al het moois van Moeder Natuur? En een paar maanden later misschien zelfs van de vruchten van een eigen fruit- of notenboom? Lees dan even verder, want als u nu slim met het grove snoeiwerk aan de slag gaat, ‘plukt u daar straks de vruchten van’, om het zo maar te zeggen.

Snoeien en sapstromen
Je zou misschien denken dat het te koud is voor het grove snoeiwerk, maar niets is minder waar. Hovenier Sven: “Met bijna alle andere bomen en struiken kan je nu gewoon aan de gang. Alleen de bomen en struiken die in het latijn met een A, B of C beginnen, kan je beter over een paar maanden snoeien: dat zijn bomen en struiken die nu al sapstromen opwekken. Die gaan dan als het ware ‘bloeden’. De bekendste zijn de esdoorn, de berk en de haagbeuk. Maar het gros van alle bomen en struiken kan je het beste nu snoeien.”

Let op: snoei in de winter als het overdag niet vriest  (lichte nachtvorst kan). Vriest het overdag ook, wacht dan even totdat het iets warmer is.

Belangrijk: grondig snoeien!
De belangrijkste snoeitip van Sven is om niet te terughoudend te zijn met snoeien. “Veel bomen en struiken moet je niet te groot laten worden in je tuin. Anders loop je het risico dat ze het niet redden.”

Extra snoeitips van de hovenier:
– Struiken snoei je naar beneden toe. Snoei takken gerust 10 tot 20 cm van de grond af.
– Knip een aantal takken helemaal af zodat straks alles weer ruimte heeft om op te bloeien.
– Knip struiken niet in de gewenste vorm van een bolletje of een vierkant. Dat ziet er leuk uit, maar voor langdurig behoud van je struiken is dat niet slim. Kies daarom bij voorkeur voor de natuurlijke vorm.
– Hagen die groen blijven kunt u beter pas in mei snoeien.

Bemest het gazon alvast!
Naast het snoeiwerk vraagt de tuin op dit moment nog geen verdere aandacht, behalve het gazon. Hovenier Sven: “Om mos te voorkomen, is het verstandig om nu alvast het gazon te bemesten. Kies bij voorkeur voor speciale gazon-mest.”

De overige tuinwerkzaamheden starten pas in maart/april.

De tuinmannen van Met hulp van Aafje, waaronder De Woningwachter, vindt u hier!

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe