Weet waarvoor u uw medicijnen slikt
Slikt u medicijnen? Zo ja, weet u ook precies waarvoor u die slikt? Uit onderzoek van Maastricht University blijkt dat hoe meer medicijnen iemand slikt, hoe minder kennis diegene heeft over de aandoeningen waarvoor hij/zij die moet nemen. Het kan nare gevolgen hebben als u weinig kennis heeft over de redenen voor uw medicijngebruik. Maar hoe kunt u ervoor zorgen dat u weet wat u slikt?
Als u meer dan vijf chronische medicijnen gebruikt, wordt dat polyfarmacie genoemd. Vooral op oudere leeftijd wordt uw lichaam gevoeliger, soms werken de nieren niet meer zo goed als voorheen en medicijnen kunnen elkaar tegenwerken of juist versterken.
Gesprek aanvragen
Maak minstens een keer per jaar een afspraak met uw huisarts of een apotheekmedewerker om ervoor te zorgen dat u de juiste kennis heeft over uw eigen medicijngebruik. Tijdens zo’n gesprek zijn er een aantal belangrijke punten die besproken moeten worden.
- – Welke medicijnen slikt u wanneer en in welke dosering?
- – Slikt u naast de voorgeschreven medicijnen ook andere middelen, zoals zelfzorgmiddelen of voedingssupplementen en zo ja, welke?
- – Slikt u weleens medicijnen van iemand anders, zoals een slaappil?
- – Is het belangrijk om bepaalde medicatie op een standaard tijdstip in te nemen?
- – Hoe ernstig is het als u een bepaald medicijn een keer vergeet in te nemen?
- – Hoe reageren de medicijnen op elkaar?
- – Heeft u last van bijwerkingen?
- – Als u niet precies weet wat het effect is van een bepaald medicijn, vraag het dan vooral. Vraag naar de werking en naar de reden waarom u het medicijn moet nemen.
- – Is de tekst op de verpakking of de bijsluiter leesbaar voor u?
- – Vindt u het moeilijk om te onthouden wanneer u wat moet innemen? Kijk dan wat voor mogelijkheden er zijn om het makkelijker te maken.
- – Wilt u stoppen of afbouwen met bepaalde medicijnen?
– Maak na afloop alvast een vervolggesprek. Tijdens het vervolggesprek bespreekt u of de adviezen en veranderingen hebben geholpen en of er dingen zijn die toch beter anders kunnen.
Hulpmiddelen
Om het gebruik van medicijnen eenvoudiger te maken zijn er een aantal hulpmiddelen die u kunt gebruiken, zoals een medicijnenpaspoort, de medicijnwekker, etiketten met grotere letters, een dagdoos en weekdoos en medicatie op rol.
Het medicijnenpaspoort is een overzicht van al uw medicijnen en de dosering die u inneemt. Ook staat er in het document vermeldt welke medicijnen u in het verleden heeft gebruikt en waar u niet goed op reageerde. Zo’n overzicht is vooral handig als u meerdere medicijnen per dag inneemt.
Ook kunt u gebruik maken van een medicijnwekker. Er zijn wekkers die te combineren zijn met een dagdoos en alarm, maar er zijn ook losse medicijnwekkers te verkrijgen. Van een sleutelhanger tot een klein alarmsysteem die u zo in uw handtas of broekzak stopt.
Heeft u moeite met de kleine letters op de verpakking en bijsluiters? Vraag uw apotheker of hij de stickers en de bijsluiter kan afdrukken in een groot lettertype.
Om uw medicijnen overzichtelijk in tijdvakken te bewaren kunt u gebruik maken van een dagdoos of een weekdoos. Zo kunt u bijhouden welke medicijnen u al ingenomen heeft en welke nog niet. Vindt u het op deze manier nog lastig? Dan kan de apotheek uw medicijnen in een rol leveren. Zo’n rol bestaat uit verschillende aparte zakjes, namelijk de ochtend, de middag, de avond en de nacht.
Voeg een reactie toe