Archieven

Wmo: hoe gaat het keukentafelgesprek?

Wmo: hoe gaat het keukentafelgesprek? 

Iedere vorm van hulp kunt u aanvragen bij de gemeente. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Wmo is er om ervoor te zorgen dat u zolang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen. Om u de juiste ondersteuning te geven onderzoekt de gemeente welke hulp ze u kunnen bieden. Het onderzoek is zes weken na uw aanvraag afgerond en dan is duidelijk of u extra ondersteuning krijgt en wat voor. 

Hoe werkt het onderzoek?

Vaak komt er iemand van de gemeente bij u thuis. Dit heet het ‘keukentafelgesprek’. Het komt ook weleens voor dat het gesprek telefonisch plaatsvindt of dat u zelf langs moet bij de gemeente. Het is belangrijk om het gesprek goed voor te bereiden en dat u iemand meevraagt die op de hoogte is van uw situatie. Als u niemand heeft die u tijdens het gesprek kan ondersteunen, heeft u recht op een professionele, onafhankelijk cliëntondersteuner.

Het keukentafelgesprek
Het gesprek gaat over diverse zaken. De ambtenaar vraagt wat u mankeert, naar uw inkomen, of er familieleden, vrienden of buren zijn die voor u kunnen zorgen en nog andere vragen. Ook wordt er gevraagd naar hulp die u al krijgt. Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom geven wij u een aantal tips!

  • – Welke plek heeft uw voorkeur om het gesprek te voeren?
  • – Bereid het gesprek voor door van tevoren uw vragen te noteren, maar ook wat voor ondersteuning u nodig heeft, waar u al geholpen wordt, wat u wel en niet meer kunt en sinds wanneer de situatie is veranderd.
  • – Geef aan van wie u hulp wilt krijgen. Ga bij andere mensen na van welke zorgorganisaties zij ondersteuning krijgen en hoe het ze bevalt.
  • – Denk goed na over welke informatie u tijdens het gesprek wil delen. Zorg ervoor dat u belangrijke documenten bij de hand heeft, zoals medische verklaringen en/of uitslagen van onderzoeken. Let op: u bent niet verplicht om deze te laten zien en de gemeente mag er ook niet naar vragen.
  • – Vraag aan familieleden, vrienden of buren wat zij voor u kunnen betekenen. 
  • – Zoals eerder aangegeven is het belangrijk om iemand mee te nemen tijdens het gesprek. Zo weet u zeker dat alle punten van uw lijst aan de orde zijn gekomen.
  • – Maak aantekeningen en bespreek deze achteraf met de ambtenaar. Zo checkt u of u alles goed begrepen heeft.
  • – Informeer naar de vervolgafspraken.
  • – Bent u tevreden over het gesprek? Zo niet, vraag dan of het mogelijk is om het gesprek nog een keer te doen. Eventueel met een andere medewerker van de gemeente.

Hoe nu verder?
Vraag aan het einde van het gesprek om een verslag. U krijgt deze binnen een paar dagen of hooguit één of twee weken na uw eerste gesprek toegestuurd. In het verslag staat wat er met u besproken is en welke afspraken er zijn gemaakt. Het is belangrijk om het goed door te lezen en te kijken of u het eens bent met alle punten. Als u het ergens niet mee eens bent, teken dan alleen voor ‘gezien’. Bespreek het dan nogmaals met een familielid of vriend en ga dan nog een keer rondom de tafel zitten met een ambtenaar. Als de aanpassingen niet doorgevoerd worden in het verslag kunt u altijd een aanklacht indienen binnen zes weken. Informeer wel voor de zekerheid bij een Wmo-loket bij u in de buurt hoe zij te werk gaan.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe