Archieven

Wmo: korting op maaltijden aan huis

Wmo: korting op maaltijden aan huis 

Het is fijn dat u een warme maaltijd aan huis kunt laten bezorgen als koken niet meer lukt. Dankzij een maaltijdservice speciaal voor senioren is dit mogelijk. De bezorging is vaak kosteloos en de kosten van de maaltijden liggen tussen de zes en acht euro. Als u hier regelmatig gebruik van maakt, lopen de kosten al snel op. Maar wist u dat u bij veel gemeentes onder bepaalde voorwaarden korting krijgt op uw maaltijden?

Een financiële vergoeding voor maaltijden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt ook wel maaltijdvoorziening genoemd. Er zijn gemeenten die de maaltijd helemaal vergoeden en sommige geven een tegemoetkoming van twee of drie euro. Soms is dit afhankelijk van de prijs van een gemiddelde maaltijd. Ook zijn er gemeenten die helemaal geen maaltijdvoorziening geven.

Wat zijn de voorwaarden?
Om een vergoeding te krijgen zijn er een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen. Er moet een medische en/of psychische reden zijn waarom u niet kunt koken. Ook mag er geen partner zijn die kan koken. Daarnaast wordt er ook gekeken naar uw inkomen en spaargeld. Deze mogen niet boven een bepaalde grens uitkomen. Waar u precies recht op heeft kunt u navragen bij het Wmo-loket in uw gemeente.

Hoe zit het met de betaling?
Ook dit is weer in iedere gemeente anders geregeld. Het kan zo zijn dat u de vergoeding achteraf krijgt, nadat u zelf de rekening van de maaltijd heeft betaald. Maar soms betaalt de gemeente de rekening rechtstreeks aan de maaltijdservice. U betaalt zelf dan nog een eigen kleine bijdrage of niet.

Speciale kortingspassen
De meeste gemeenten bieden kortingspassen aan voor ouderen en/of mensen met een laag inkomen. Met deze pas kunt u korting krijgen op musea en evenementen, maar veel steden zetten ook een maaltijdvoorziening op de kaart.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe