Mantelzorgen voor een naaste geeft u veel voldoening. Maar mantelzorgen is ook erg intensief en kan voor u zeer vermoeiend zijn. Zeker als u dit langere tijd doet én de mantelzorg combineert met een baan en het zorgen voor uw gezin. Het is belangrijk om goed op uzelf te letten er ervoor te waken dat u niet overbelast raakt. Met onderstaande tips komt u al een heel eind.
Maak vooraf een plan
Mantelzorgen is niet niks. Het is niet verstandig om zomaar van de een op de andere dag daarmee te beginnen. Wij raden u aan eerst het gesprek aan te gaan met de zorgbehoevende, eventueel met de huisarts daarbij en vervolgens met de wijkverpleging. Welke hulp is nodig? En kunt u die hulp wel geven? Maak met elkaar een planning in de vorm van een rooster.
Blijf communiceren
Loopt u tegen dingen aan die u niet zelf kunt oplossen. Of maakt u zich ernstig zorgen? Praat hierover met uw naasten en wees eerlijk als u niet kan waarmaken wat in het plan staat. Zoals al eerder benoemd kan mantelzorgen zwaar en intensief zijn. Blijf ook goed voor uzelf zorgen, u hoeft zich niet schuldig te voelen als u uw grenzen aangeeft.
Schakel hulp in wanneer nodig
Als u zelf niet meer de zorg kunt verlenen die de hulpbehoevende nodig heeft, schroom dan niet om de hulp van bijvoorbeeld familieleden, kennissen of buren te vragen. Mensen zijn vaak bereid om te helpen, al is het maar met kleine dingen als een maaltijd brengen. Daarnaast kunt u altijd de hulp van een huisarts inschakelen die met u verder kijkt.
Benut de hulp van diverse instanties
Bij veel gemeenten kunt u terecht bij een mantelzorgondersteuner. Zij kan u helpen met het regelen van extra hulp zoals huishoudelijke ondersteuning, hulp bij de financiën, maar ook respijtzorg zodat u even vrij heeft. Daarnaast zijn er diverse lokale organisaties waarbij u terecht kunt voor mantelzorgondersteuning.
Bespreek uw situatie met uw baas of leidinggevende
Als mantelzorger kunt u wellicht zorgverlof opnemen of op andere tijden werken. Op deze manier kunt u uw werk beter combineren met het verlenen van mantelzorg. Praat ook over uw situatie met uw collega’s. Zij zullen begrip tonen als u wat vermoeider bent of een keer een vrije dag wilt opnemen.
Houd het gezellig en blijf positief
Als u vaak dicht bij elkaar in de buurt bent kunnen er irritaties ontstaan. Vermijd daarom discussies die niet nodig zijn en praat met elkaar en zoek naar een oplossing. Geniet van de kleine dingen die normaal vanzelfsprekend zijn zoals een kopje koffie drinken met elkaar, het zonnetje dat schijnt of een leuk televisie programma.
Op de website Mantelzorg.nl vindt u organisaties bij u in de buurt voor mantelzorgondersteuning. Veel mantelzorgers hebben baat bij contact met andere mantelzorgers. U kunt veel herkennen in elkaars situatie en naar aanleiding daarvan tips uitwisselen.
Bron: Ikwoonleefzorg.nl
Voeg een reactie toe